Tibetan women association

Idag har vi besökt den tibetanska kvinnoförbudet (TWA) som grundades 1959 i Tibet. På deras "women uprising day" där tusentals tibetanska kvinnor i Lhasa (huvudstaden i Tibet) samlades för att protestera mot den olagliga ockupationen av Tibets kommunistiska Kina.  Protesterna skedde utanför de "fredliga" Potala Palace, hundratals kvinnor drabbades brutalt hårt i händerna på de kinesiska trupperna.  Där det greps, fängslades, torterades och misshandlades utan någon rätt till rättegång. 

Detta har inneburit att många tibetanska kvinnor har tvingats till att fly från Tibet för att leva i Indien,  där TWA hjälper till. Det har ett 18-månader projekt som innebär att det inkluderar in de tibetanska kvinnorna i samhället, genom att lära dem engelska, och få arbeta med hantverk för att bevara den konst som kommer från Tibet men också att främja kompetens för de tibetanska kvinnorna så att det kan tjäna sina egna pengar så det har råd med uppehäll. 

H.H Dalai Lama var den första att välsigna den tibetanska kvinnoföreningen officiellt 1984.  TWA:s främsta mål är att öka allmänhetens medvetenhet om de kräkningar som de tibetanska kvinnorna har fått utstå när Kina ockuperade Tibet. 

Över allt här i Dharamsala kan man se texterna med "free tibet". Det är en viktig fråga och den tibetanska kulturen, deras levnadsvillkor är det som genomsyrar alla verksamheter som vi fått äran att besöka och samtala med. Det är fruktansvärt hur Kina bara har kunnat bestämma sig för att förstöra ett land, Tibet har stängt sina gränser vilket innebär att man varken kommer in eller ur landet.  Genom den tibetanska kvinnoföreningen så vill man med hjälp av omfattande publicitet och engagemang i nationella och internationella frågor öka medvetenhet och självklart tron att Tibet skall bli fritt igen. 
/s 

Kommentera här: