Tibetan Settlement Office

Nu börjar man äntligen att lokalisera sig lite granna, man känner även att tröttheten håller på att försvinna efter två dygn på resande fot. Det är så ofantligt mycket intryckt att det är svårt att sortera bort, sätta ett filter över. Verkligheten är både så vacker och fruktansvärt.

Man ser på nyheterna, man läser i tidningen, man pratar om tiggare hemma i Sverige, man pratar om det ohållbara härbärgen och så kommer jag hit, få se människor som lever så långt ifrån mina egna hemmaförhållanden, jag är tacksam över att jag föds i ett land som Sverige men ledsen över att det skall behöva finns sådan här missförhållanden och markanta skillnader världen över.  

Jag har många gånger på dessa få dagar kommit på mig själv med att tänka på att jag tycker det är jobbigt med toaletterna, maten, avgaserna, soporna samtidigt som jag kommer på att jag har det förbannat bra, det är ett stort I-landsproblem som ligger inom mig, det finns människor som lever såhär varje dag. Det är en stor utmaning för mig och mina egna värderingar.  

Vi var idag på vår praktikplats och träffade våran handledare Tosmo, hon berättade kortfattat om verksamheten -tibetan Settlement Office, hon berättade även att det höll på att förlora deras kontrakt som det har med indiska staten för att de anser att tibetanerna inte har skött det tillräckligt, men tillslut fick det igenom ett nytt kontrakt. Tibetan Settlement Office är en organisation som samarbetar med staten och får finansieringen från privatpersoner och andra aköter som är tibetaner. 

 Idag fick vi se hur det handskas med avfallshanteringen. Det finns två olika sorterade, en förhård plats, metall och även matrester som är uppdelad separt, indien är inte direkt kända för sina renlighet men här är det extra noga med att ha det rent i McLeod Ganj, norra indien då Dali lama bor här (befinner sig här nu) då det är ett heligt samhälle. Imorgon skall vi få se två andra under organisationer. 
/s 

Kommentera här: